Az Imréket köszöntötték Pestszentimrén

Írta:  2013.11.11.
Az újjávarázsolt Imre-házban köszöntötték idén Pestszentimre Imre nevű lakóit november 9-én.

Az újjávarázsolt Imre-házban köszöntötték idén Pestszentimre Imre nevű lakóit november 9-én. A meghívott névnaposokat Draskóczi Zoltán gitárművész és tanítványa, Fülöp Kornél egy főképpen olasz, spanyol és dél-amerikai dallamokból álló, valódi latin pezsgésű koncerttel ajándékozta meg.
A zenés program után Ughy Attila polgármester és Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselők köszöntötték. Ughy Attila az Imre név eredetéről és Pestszentimrének a XVIII. kerületben elfoglalt helyéről beszélt az ünnepelteknek.

- Az Imre név német megfelelője munkás, szorgalmas embert jelent. Akik itt, Pestszentimrén élnek, valamennyien ilyen emberek – mondta a polgármester. – A település történetét bemutató tablókon végignézve is látszik, hogy a főváros egyik legszegényebb része volt ez a terület. Az volt már korábban is, amikor még Soroksárpéterinek hívták, és az volt az 1950-es Budapesthez csatoláskor is, amikor a Pestszentimre névéhez a „szent” szót, a kor szellemiségéből adódóan nem mondták hozzá.
Ughy Attila hozzátette, hogy reméli, a következő években az imrei lakosoknak sikerül beteljesíteni azt, amit elődeik még Soroksárpéteri idejében elkezdtek. Pestszentimre a falusias jellegű településből ugyanis az azóta eltelt évtizedek során kertvárosi övezetté alakult.
- A kerületnek ez a része szép lassan felzárkózik Budapesthez, illetve a „nagy testvérhez”, Lőrinchez. Nagy volt a hátránya Imrének, ezért szükség volt az elmúlt évek fejlesztéseire. Örülnék, ha 10 év múlva gyakorlatilag már nem lehetne különbséget tenni a kerület két része között, és addigra az imrei rész még tovább, a budai zöldövezetek kertvárosi színvonalához szépülne – fogalmazott a polgármester.
A névnapi ünnepséget a Pestszentimre Városközpont Megújítása projekt során készült fotókból összeállított vetítés zárta.