Jelentős segítség a civileknek

Írta:  2013.11.29.
A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) kínálta pályázati lehetőségekről kaptak tájékoztatást a kerületi civil szervezetek képviselői a budapesti Civil Információs Centrum (CIC) munkatársaitól a november 21-én megtartott fórumon, amelyet Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester hívott össze.
A mintegy 30 helyi civil szervezetnek a fórumon megjelenő képviselői megtöltötték a polgármesteri hivatal auláját. Csomó Tamás alpolgármester a fórumon kiemelte, hogy a jelenlevők létszáma is bizonyítja, mennyire fontos a jó kapcsolat az önkormányzat és a különféle helyi szerveződések között.
Naprakész tájékoztatás
Kucsák László rövid köszöntőjében elmondta, hogy a Civil Információs Centrum működése nagyszerű lehetőség arra, hogy a civil szervezetek, egyesületek szervezett formában kapjanak segítséget akár a működésükkel, akár a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban.
– Fontos, hogy minden érintett naprakész információkhoz jusson, és időben értesüljön a pályázati lehetőségekről. Éppen ezért a jövőben is szeretnénk a mostanihoz hasonló tájékoztató fórumokat rendezni – mondta Kucsák László.

Pozitív tapasztalatok

A fórumról távozóban több civil szervezet képviselője is pozitívan nyilatkozott a tapasztalatairól, és szívesen számolt be arról, hogy a jövőben milyen célból venné igénybe a CIC szolgáltatásait. Ráczné Balogh Sarolta, a Pestszentimrei Református Egyházközség „Soli Deo Gloria” Alapítványa kuratóriumának elnöke is úgy érezte, hogy minden kérdésére választ kapott.
– Nem maradt bennem hiányérzet a tájékoztató után. Alapítványunk a református egyházhoz kapcsolódóan foglalkozik szociális, illetve idősgondozással és gyerekekkel. A működés költségeire folyamatosan pályázunk, többnyire sikerrel. Különféle programokat, kirándulásokat szervezünk, sőt idén először sikerült nyári napközis tábort is létrehoznunk. Hagyományos az adventi kézműves foglalkozásunk, karácsonykor pedig az időseket szoktuk megvendégelni, illetve megajándékozni – sorolta Ráczné Balogh Sarolta, aki reméli, hogy a NEA segítségével a működés költségei mellett minél több közösségi program megszervezéséhez tud újabb forrást szerezni az alapítvány.

Próbaterem és fesztivál

A legtöbb civil szervezet a működési költségekhez próbál hozzájárulást szerezni a NEA segítségével, de a Kikelet Hagyományőrző Egyesület ezenfelül próbaterem bérléséhez is kérne támogatást, míg a Sonore Zenei Kulturális Egyesület a vegyeskar jövő évi baróti fellépéséhez keres pluszforrást.
– A Kikelet a XVIII. kerületben táncoló gyerekek szüleiből verbuválódott Tébláb Szülők Tánccsoportjára épülve jött létre – mondta Vörösné Éles Csilla, az egyesület képviselője. – A pályázat segítségével a megfelelő működési feltételeket szeretnénk megteremteni. Egyelőre nincs még próbatermünk, de évek óta folyamatosan pályázunk, ahol csak lehet, így az önkormányzatnál is. Kaptunk már eddig is támogatást, de a nagyobb volumenű programjainkhoz nagyobb anyagi forrásokra van szükségünk.
Horváthné Kapocsi Anikó, a Sonore egyesület alelnöke elmondta, hogy eddig nem ismerték a NEA lehetőségeit, de örömmel vesznek részt minden hasonló pályázati lehetőségben.
– Számomra azért is volt érdekes ez a megbeszélés, mert a CIC munkatársai abban is tudnak segíteni, hogy a művészetet miként lehet „számszerűsíteni” egy pályázat megírásakor – mondta Horváthé Kapocsi Anikó. – Idén nyáron Székelyföldön, Baróton léptünk fel egy kórusfesztiválon, és a NEA révén a jövő évi túrához szeretnénk támogatást nyerni.

Alternatív anyagi forrásokat is keressenek

Huszár Orsolya, a CIC munkatársa arra biztatja a civil szervezeteket, hogy a pályázatokon kívül alternatív forrásokat is keressenek a költségeik fedezésére.
– A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár a NEA pályázatain 250 ezer és 3 millió forint közötti összegeket lehet igényelni, a rengeteg jelentkező elbírálása nehéz feladat, és többnyire kisebb összegeket adnak. Éppen ezért érdemes más pályázatokat is figyelemmel kísérni, illetve adománygyűjtésből, 1 százalékos adófelajánlásból pénzt szerezni.