A gyermeknevelés az élet legjobb orvossága

Írta:  2013.12.09.
Jótékonysági kiállítás nyílt a Kondor Béla Közösségi Házban. A bevétel teljes összegét a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára ajánlották fel. A kezdeményezéshez számos kerületi művész csatlakozott.

A szeretet bölcsője címmel jótékonysági kiállítás december 3-tól 13-ig a Kondor Béla Közösségi Házban. A tárlat Böjte Csaba ferences testvér tavaly megjelent kötetének fotóillusztrációit mutatja be. Érdekessége, hogy a képeket munkatársunk, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-nél dolgozó Váradi Levente fotográfus készítette. A kiállítás előtt könyvbemutató és vásár várta az érdeklődőket. Ezt követően Draskóczy Zoltán gitárművész adott koncertet. A kiállítást Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester nyitotta meg. Az esemény díszvendége Böjte Csaba testvér volt, aki nem először járt a XVIII. kerületben. 2011-ben Pestszentimrén részt vett egy jótékonysági esten, amelyet a kerület testvérvárosában, Tusnádfürdőn alapított Szent László Gyermekvédelmi Központ javára rendezetek. A megnyitó ünnepséget követően az atya dedikálta a könyveit.

Merjünk változtatni!

Böjte Csaba élete a 90-es évek elején gyökeres fordulatot vett. Több helyen eltöltött papi szolgálata után Dévára helyezték, ahol oltalmába fogadott néhány utcagyereket.

Tevékenységét azóta elismerik egész Erdélyben, Romániában és Magyarországon. Csaba testvér a nehéz sorsú, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyerekek és árvák felkarolásával foglalkozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója. Tapasztalatairól, elmélkedéseiről több könyv született. A szeret bölcsője című, legutóbb megjelent kötetének teljes bevételét, korábbi könyveihez hasonlóan, az alapítvány javára fordítja.

Böjte atya nagycsaládja

Csaba testvér könyve a családi élet szépségeiről mesél. Sorba veszi a házasélet örömeit, kihívásait és sajátos feladatait. De vajon megítélheti-e egy cölibátusban élő pap a családalapítás és a gyermekvállalás mikéntjét? Igen, hiszen a testvér igazi nagycsaládos, és olyan rálátás bír több család életére is, amilyen keveseknek adatik meg. Igaz, azt a hagyományosnak mondott családi kört, amelyet egy házaspár és a gyermekeik alkotnak, nem tapasztalta meg, mégis hálás azért, hogy a Jóisten gondjaira bízta a gyerekeket. A gyermeknevelés pedig a legjobb orvosság, vallja. Nála pedig ki tudhatná jobban?
– Szoktam mondani, hogy az első ezer gyereknél van gond, utána már könnyebben megy. Ötezerben pedig van mindenféle, de az együttélés nehézségei életünk szépségei. Így lesznek valós problémáink, amelyek célt adnak az életünknek – mondta az atya.

Szívből jövő adomány

A kiállításhoz jótékonysági akció kapcsolódott, amelynek keretében kerületi művészek és a Szabad Alkotók Körének tagjai ajánlották fel saját alkotásaikat. A képekből és az egyéb kiadványokból befolyt teljes összeget, illetve a kiállító teremben kihelyezett adománygyűjtő dobozban összegyűlt pénzt a kiállítás zárásával Csaba testvérnek adták át, ezzel is segítve áldozatos munkáját.
 

Az alapítvány, 20 éves működése alatt, körülbelül 300 munkatárs segítségével csaknem ötezer gyermeket fogadott be. Immár 78 gyerekvédelmi központ működik, ahol megközelítőleg 2400 gyerek lakik.

Modern összetalálkozás

De hogyan találkozott Böjte Csaba és Váradi Levente? Karikó Éva írónőnek és egy közösségi oldalnak köszönhetően. Amikor Éva elkezdte papírra vetni Csaba testvér gondolatait, egy szép ajándék könyv elkészítésére gondolt.

Ehhez eleinte az interneten keresett képeket, majd felfedezte Váradi Levente fotóit. Levente 2008-ban elkészített dokumentumsorozata azt az utat mutatja be, amelyet Csaba testvér a befogadó munkája során jár be. Fotózott nyomornegyedekben, zsákfalvakban és kolostorokban. Tárlatával eljutott egészen San Franciscóig, de munkája külső okok miatt megszakadt. Ezeket a képeket látva Éva rájött arra, hogy Levente nem csupán a szemével és a gépével fotóz, hanem a szívével is. A fotográfus által A szeret bölcsője című kötethez készített árnyékképeken a szemfülesek kerületi művészek sziluettjeit is felfedezhetik.