Együtt ünnepeltek a nemzetiségek

Írta:  2013.12.15.
A nemzetiségek napja közeledtével, december 13-án a kerületi nemzetiségi önkormányzatok ünnepi műsort adtak a Kondor Béla Közösségi Házban.
Az ENSZ 1992. december 18-án fogadta el a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot, a magyar kormány pedig 1995-ben határozott arról, hogy a kisebbségek napjává nyilvánítja e napot. A jelenlegi kabinet ezt a kormányrendeletet hatályon kívül helyezte, s úgy döntött, hogy december 18. a nemzetiségek napja nevet viselje.

Az alkalomból rendezett kerületi rendezvényen Nagy Gyuláné (aki 15 évig volt az önkormányzat nemzetiségi referense) műsorvezetőként működött közre.
– A kerületünkben 1995 óta vannak jelen a nemzetiségi önkormányzatok – mondta a megnyitón a műsorvezető. – Az első években három, majd tíz, illetve tizenegy nemzetiségi önkormányzat volt a XVIII. kerületben, a mostani ciklusban pedig ismét tíz van, s hét éve ünnepeljük meg a nemzetiségek napját. A nemzetiségek célja egyrészt az, hogy gyökereiket a törvény által biztosított keretek között ápolják, megőrizve azokat a felnövekvő új generációk számára is, másrészt az, hogy ezzel a sokszínűséggel tovább gazdagítsák a kerület rendkívül gazdag kulturális, szellemi és tárgyi emlékeit, értékeit.
Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a nemzetiségi önkormányzatok hagyományőrző tevékenységükkel nemcsak saját közösségük, hanem az egész kerület szellemi értékeinek a gyarapításához is nagymértékben hozzájárulnak.
A műsorban a roma, a német, a bolgár, a ruszin, az örmény és a görög nemzetiségi önkormányzat művészeti csoportjai léptek fel.
A rendezvényen részt vett Csomó Tamás alpolgármester is.