Falusi hangulat az imrei piacon

Írta:  2013.12.17.
Hagyományos disznóvágáson érezhette magát az, aki kora reggel kilátogatott a pestszentimrei termelői piacra.
Nem mindenkinek adatik meg, hogy rokonok körében vegyen részt disznótoron, de azért még szeretheti a házias ízeket, a toros étkeket. Aki szombat reggel kiment a pestszentimrei termelői piacra, disznóvágást láthatott, igazi disznótoros reggelit kóstolhatott, és friss húst, hurkát, kolbászt vásárolhatott. Aki lekéste a disznóvágást, vagy nem akart annak szemtanúja lenni, az is többféle finom „disznóságból” válogathatott, és persze szokás szerint házi tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt tehetett a kosarába.

Kaszás Attila, a Termelői.hu Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a falusi hangulatot idéző disznótor annak a kezdeményezésnek a része, amelynek jegyében szeptember óta minden hónapban valamilyen szezonális programot szerveznek, hogy a termelőket és a vásárlókat közelebb hozzák egymáshoz. Ezek közé tartozott a lecsó- és a szüreti fesztivál, valamint a Márton-nap is.
A kerületi gyerekek pedig több gazdaságba is ellátogathattak, hogy lássák, hol és hogyan teremnek a különféle zöldségek és gyümölcsök, és hogy közelről láthassanak háziállatokat.
– Az óvodások például rácsodálkoztak arra, hogy nem lila tehén adja a csokoládés tejet, hanem magyar tarka tehén tejéből készítik – tette hozzá tréfásan az ügyvezető.
Szegedi Károlyné, a dánszentmiklósi Szegedi Húsbolt tulajdonosa elmondta, hogy mintegy húsz tanyasi állattartóval állnak szerződéses kapcsolatban, akik első osztályú sertést szállítanak a húsüzemükbe, ahol harmincéves recept alapján készítik a füstölt húsokat, amelyekből minden szombaton hoznak Imrére is.
Mivel a disznótoros friss hús, véres- és májas hurka, sütnivaló kolbász a vártnál is nagyobb sikert aratott, a szilveszter előtti szombaton ismét lesz disznóvágás a termelői piacon.