Téli szünet a Nyugdíjas Akadémián

Írta:  2013.12.18.
Decemberben véget ért a harmadik félév a Nyugdíjas Akadémia elnevezésű szabadegyetemen. A rendszeres résztvevők oklevelet kaptak.
A Nyugdíjas Akadémia az önkormányzat kezdeményezésére, a Zsigmond Király Főiskola szervezésében indult meg a kerületben. Jászberényi József, a ZSKF intézetvezetője, tanfolyami oktató a záró előadásán kiemelte, hogy az előadások és a tanfolyamok az állandó XVIII. kerületi lakcímmel rendelkező 50 év fölötti lakosoknak ingyenesek.

– Ez egy egyedülálló lehetőség a helyi nyugdíjasok számára, hiszen ez az egyetlen kerület, ahol az önkormányzat teljesen térítésmentesen biztosítja mind az előadásokat, mind a tanfolyamokat az érdeklődők számára – mondta.
A színvonalat félévről félévre egyetemi professzorok és szakemberek garantálják változatos előadásokkal és kurzusokkal. A látogatók száma egyre nő, a harmadik félévben az előadásokra átlagosan 90 ember, egy-egy tanfolyamra pedig átlagosan 20 ember járt el. Három témakörben (angol; civilizációtörténet, geopolitika és művészettörténet; a nagy történelmi vallások kialakulása és alapelvei) hat tanfolyamot indítottak kezdő és haladó szinten. A hét előadást a nyugdíjasokat érdeklő egészségügyi és hétköznapi témákban tartották. A legnagyobb sikere az okostelefonokat megismertető bemutatónak volt, de sokakat érdekelt a Kelet és a Nyugat egészségügyi filozófiáját összehasonlító előadás, illetve a közösségi kommunikáció előnyeiről és hátrányairól tartott is.

Ezeken az előadásokon ugyanakkor nemcsak tudást sajátíthatnak el a résztvevők, hanem önbizalmat is nyerhetnek abból, hogy megtapasztalják, helyük van a társadalomban. Ismeretségeket kötnek, és megosztják egymással a sokban hasonló problémáikat. A kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy a félév végén Csomó Tamás alpolgármester és Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester összesen 153 embernek adott át elismerő oklevelet december 13–14-én az önkormányzat tanácstermében. Ezt az elismerést azok kapták, akik legalább három alkalommal jelentek meg egy tanfolyamon, vagy öt előadáson vettek részt. A dicséret azonban mindenkit megillet, hiszen a megszerzett tudás elvehetetlenül az övék.
A folytatásra már nem kell sokáig várni, a nagy igényre való tekintettel ugyanis a negyedik félév várhatóan március közepén kezdődik, 10 tanfolyammal, az előadások pedig már február végén folytatódnak.