Különleges újévi koncert

Írta:  2014.01.13.
Nagy sikerű, vidám hangulatú, táncos újévi koncertet szervezett a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat január 11-én a Kondor Béla Közösségi Házban.
Az újévi hangversenyre, utána a koccintásra és a táncos mulatságra a kerületből, a fővárosból, sőt még Tatabányáról is érkeztek lengyel nemzetiségű vendégek, és a programra hivatalosak voltak a helyi magyar lakosok is.

A Szent Kinga Lengyel Kórus tolmácsolásában karácsonyi dalok csendültek fel Rostetter Szilveszter vezényletével, többek között fellépett a kerületi Wisla lengyel-magyar énekegyüttes, Polonéz Néptáncegyüttes apraja nagyja, s a táncosok egy részének szülei, majd csupán a férfi családtagjai egy humoros, balettos produkcióval is meglepték a közönséget. Természetesen a nagyérdemű vastapssal jutalmazta a műsort.
A vendégek megtekinthették a közösségi ház földszintjén Teleki Magyarországa és a lengyel kapcsolatok című vándorkiállítást a Csongrád Megyei Levéltár összeállításában, az emeleten pedig a krakkói betlehemesekről készített fotótárlatot.

– Immár második alkalommal rendeztük meg a lengyel újévi koncertet – mondta Balogh Katarzyna Miroslawa, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Miután azt tapasztaltuk, hogy karácsony táján sok az ünnepi rendezvény a kerületben, elhatároztuk, hogy inkább január elején köszöntjük egymást az új esztendő alkalmából. Minden alkalommal örülünk a találkozásnak, mert az anyanyelv ápolása, a tradíciók megőrzése nagyon fontos az identitásunk erősítéséhez – hangsúlyozta Katarzyna. – Az újévi műsor nagyobbik része lengyel nyelven zajlott, azonban számítva a kerület többségi lakosaira, magyarul is felcsendült néhány dal. A lengyel és magyar vendégek jól érezték magukat a rendezvényen, mert a zene és a tánc nyelvét mindenki érti.
A rendezvényen részt vett Szarvas Attila, az oktatási-közművelődési, sport- és ifjúsági bizottság elnöke is.