Hangszerkészítés mesterfokon

Írta:  2014.02.17.
A minőségi gitárkészítés hosszú és időigényes folyamat. Többévnyi tanulás és gyakorlás, majd még több egyéni kísérletezés szükséges a tökéletes technika elsajátításához. A siker viszont még így sem garantált.

Pestszentlőrinci kertes ház padlásszobájába érkezem. Itt bújik meg a mára már nemcsak a magyar piacon ismert Peter Crow Design nevű egyedi gitárkészítő manufaktúra. Váradi Péter mérnök informatikusnak tanult, szabad idejében azonban kilenc éve készít hangszereket. Szakmai fejlődését olyan elismert mesterek segítették, mint Nemessányi László, Prehoda Zsolt és Viszkeleti Sándor. Műhelyében a legmodernebb technológiák mellett a hagyományos kéziszerszámok is megtalálhatók.
– Igényes kivitelezés, minőségi munkák… Miért csak a szabad idődben foglalkozol a hangszerkészítéssel?

– Igaz, hogy a hangszerkészítés az évek során az életem részévé vált, de Magyarországon nehezen talál az ember keresletet az egyedileg készített gitárokra. Kevesen fizetik meg és várják ki a minőségi munkát, inkább nagykereskedőktől vásárolnak, vagy olcsó műhelyeket választanak. A későbbiekre nézve azonban szerepel a terveim között, hogy hivatásként űzzem ezt a foglalkozást. Ha minden jól alakul, egy hangszerkészítő ismerősömmel összeállva szeptemberben egy külföldi világkiállításon mutatjuk be az alkotásainkat. Addig persze még rengeteg munka áll előttünk.

Tervezéstől a száradásig

– Mennyi ideig tart egy gitár elkészítése, és hogyan zajlik ez a folyamat?

– Egy komplett gitár körülbelül négy hónap alatt készül el. Először elkezdünk beszélgetni a megbízóval, hogy milyen hangszeren szeretne játszani és milyen zenét, hiszen a gitárok adott zenei stílushoz készülnek. A beszélgetés után elkészítem a terveket, majd megvásárolom a szükséges anyagokat. A faanyagot leginkább külföldről szerzem be, szeretek egzotikus indiai, kanadai fákkal dolgozni. A megérkezett anyaggal nem kezdek rögtön dolgozni, egy-két hónapig hagyom, hogy átvegye az itteni klímát, így a későbbiekben nem fog elvetemedni. Ezt követően a számítógépes vezérlőrendszerrel működő marógép és a legkülönfélébb kéziszerszámok segítségével készítem el a gitárt. Végső lépésként a színkeverés, a lakkozás és a száradás következik, ami után már a fényes új gitárt tarthatjuk a kezünkben.

Az elégedett elégedetlen

– Elégedett vagy a munkáiddal, vagy mindig volna még mit javítani egy-egy darabon?
– Folyamatosan találok még apróságokat, amiket javítani szeretnék egy-egy gitáron, de tudom, hogy van egy pont, amikor abba kell hagyni, mert onnan már csak rontok a végső állapoton. Lehet, hogy nekem még tetszene egy-egy változtatás, de azzal már csak elvennék a gitár minőségéből. Alapvetően, ha rosszul csinálnám a dolgokat, akkor nem bíznának meg hangszerkészítéssel. Készítettem már gitárt a Hooligans és a Belmondo zenekar tagjainak és több stúdiózenésznek is. Emellett gitárjavítással is foglalkozom, ami folyamatos gyakorlást jelent, és megerősít abban, hogy a minőségi munkához idő kell.