Az átláthatóbb egyesületi működés a cél

Írta:  2014.02.17.
Második alkalommal látta vendégül a XVIII. kerületi önkormányzat a helyi civil szervezeteket a budapesti Civil Információs Centrum információs napján.
Második alkalommal látta vendégül a XVIII. kerületi önkormányzat a helyi civil szervezeteket a budapesti Civil Információs Centrum információs napján. A novemberben tartott első találkozón a pályázati lehetőségekről kaptak tájékoztatást az érdeklődők, a február 12-i fórumon pedig az alapítványokat, egyesületeket érintő jogszabályi változások voltak terítéken.

Az információs napra ismét számos helyi civil szervezet képviselője jött el, ezúttal is megtelt a hivatal aulája. Az érdeklődők nagy száma bizonyítja, hogy mennyire fontos a jó kapcsolat az önkormányzat és a különféle helyi szerveződések között. Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester ismételten kiemelte, hogy a Civil Információs Centrum (CIC) nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy a civil szervezetek, egyesületek a működésükkel kapcsolatos kérdésekben is szervezett formában kapjanak segítséget.

Nagyobb felelősség

A fórumon megjelenő civileket Benkő Ingrid, a CIC jogi tanácsadója tájékoztatta az egyesületeket, alapítványokat érintő ez évi jogszabály-változásokról. A szervezeteknek az új szabályokhoz igazodva módosítaniuk kell az alapító okiratukat, illetve figyelembe kell venniük azokat a közhasznúsági jelentés beadásakor.
– Az egyesületek eldönthetik, hogy a polgári törvénykönyv változásainak március 15-i hatálybalépése előtt vagy azt követően tartanak közgyűlést – mondta Benkő Ingrid. – Azoknak a szervezeteknek, amelyek még a régi szabályozás szerint, március 15. előtt tartanak, ezt követően két évük lesz arra, hogy működésük megfeleljen majd az új jogszabályi követelményeknek.

Nem marad ki, aki lemaradt

A Civil Információs Centrum folyamatosan tart többek között pénzügyi, jogi, közhasznúsági és adózási témakörökben fórumot saját székhelyén, a III., Hidegkuti Nándor utca 8–10. szám alatt. Tehát azok az érdeklődők is tájékozódhatnak a változásokról, akik nem tudtak eljönni a XVIII. kerületi találkozóra.
A jogszabályváltozásokról szól a február 26-i partnerségi információs nap is, amelyet a VIII. kerületben, a Horánszky utca 13. szám alatt rendeznek. A további kérdésekben Mráz-Horváth Edina és Bódi Gábor, a CIC munkatársai készséggel állnak rendelkezésre a 479-5297-es vagy a 06-20-445-4105-ös telefonszámon, valamint a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
 

A tájékoztatót követően kérdésekre is válaszolt Benkő Ingrid. A legérdekesebb felvetés az volt, hogy mi lehet a következménye annak, hogy nagyobb lesz az egyesületi elnökök jogi felelőssége. A tanácsadó erre úgy válaszolt, hogy hallott már olyan szakmai kommentárokat is, amelyek szerint ezek után nehéz lesz olyan egyesületi elnököt találni, aki fizetés nélkül elvállalja a tisztséget.

Praktikus tanácsok

Kucsák László a kissé száraznak tűnő téma ellenére is sikeresnek értékelte a második CIC-fórumot is.
– Praktikus teendőkről szólt a mai fórum, amelyek szükségszerűek ahhoz, hogy a későbbiekben csökkenjen az adminisztráció, átláthatóbb és talán könnyebb is legyen az egyesületek, alapítványok működése – mondta. – A kerületünkben dolgozó civil szervezeteknek igyekeztünk ezzel a tájékoztatóval is segítséget nyújtani, hiszen ők az oktatástól a természetvédelmen, az időskorúak segítésén át a sportig a szabad idejükben önerőből igyekeznek valamilyen közhasznú cél érdekében tevékenykedni. A mi dolgunk az, hogy amennyire lehet, anyagi erőforrásokkal, például pályázatokkal vagy például ilyen fórumok megszervezésével segítsük őket.

Kucsák László azt is kiemelte: fontos, hogy minden érintett naprakész információkhoz jusson, és időben értesüljön a változásokról, lehetőségekről, illetve bármilyen, a civileket érintő, foglalkoztató problémáról.
– A mostani fórumot is a civil szervezetek igényei szerint hívtuk össze. Továbbra is várjuk a jelzéseket, kéréseket, hogy amennyiben szükség lesz rá, és a mai érdeklődés alapján úgy tűnik, hogy igen, a jövőben is biztosítani tudjuk ezt a lehetőséget.