Az üveg ezernyi arca

Írta:  2014.02.28.
Ha lenne még tervezőkkel dolgozó, valódi üveggyár Magyarországon, valószínűleg most ott beszélgetnénk. Soltész Melindát saját elmondása szerint csak az idő korlátozza, ha lehetne, mindent saját kezűleg készítene el.
Soltész Melinda üvegművész 15 éve foglalkozik fém, zománc és üveg megmunkálásával. Az Iparművészeti Egyetemen Bohus Zoltán és Horváth Márton üvegművészektől tanult. A kerületben a Kondor Béla Közösségi Ház művészeti vezetőjeként dolgozik, és rendszeresen tart olyan foglalkozásokat, amelyeken muranói típusú üveg ékszereket készítenek.

– Ha most csettintenék egyet, és minden eltűnne a környezetünkből, ami valamilyen művészeti ág által jött létre, akkor nem ülnénk ezen a széken, nem volna a lábunkon csizma, és valószínűleg nem lenne számítógép sem. Környezetünkben minden az emberi alkotás és tervezés révén tárgyiasult. Ezért fontosnak tartom, hogy értéket teremtsünk, hogy mindenki saját eszközeivel támogassa a művészetet, és lehetőség szerint továbbadja a tudását.
Arccal az üveg felé
– Szavai a művészet iránti elkötelezettségét mutatják. Mitől válnak a szavak valóban kézzel foghatóvá, milyen üvegalkotások születnek a keze alatt?
– Nagyon széles feldolgozási területem van, mert az üveg ékszerektől kezdve a dísz- és használati tárgyakon, díjakon át az építészeti üvegig sokféle tárgy tervezésével és kivitelezésével foglalkozom. Van például egyedi tervezésű boroskészletem, de saját ékszermárkával is rendelkezem. Emellett fontosnak tartom az üveg mint látványelem felhasználását az épületek homlokzatán és a belsőépítészetben egyaránt, mert sokoldalú anyag. Mai, dekoratív és értéknövelő. Szerintem fontos felhívni a beruházók figyelmét arra, hogy egy új épület létrehozásakor tervezzenek be kortárs műalkotást is, hiszen ettől lesz a háznak „arca”, személyisége.
Zománc-románc és üvegfelhő
– Hol találkozhatunk a kerületben az ön alkotásaival?
– Nemrég adták át a Havanna-lakótelep gyermekeiért díjat, amelyet én terveztem. Készítettem üvegeket a kerületi Zsebők Zoltán Szakrendelő gasztroenterológiai osztályára, illetve a Kondorban található, felhőjátékot megjelenítő üveg lépcsőkorlát-elemek is hozzám fűződnek. Korábban Árvay Zolta képzőművésszel közösen dolgoztunk a XVIII. kerületi Anyakönyvi Hivatal házasságkötő termén, ahova én zománcokat készítettem.
A következő (muranói) üvegékszer-készítő foglalkozás március 14-én pénteken 16 órakor lesz. További információ, jelentkezés Soltész Melinda üvegművésznél Kondor Béla Közösségi Házban.