Lengyelek a szabadságharcban

Írta:  2014.03.18.
Hol fekszik Zalipie, és miről híres? Milyen látnivalók vannak Dąbrowa Tarnowskában? Ezekre a kérdésekre várt válaszokat a harmadik lengyel tanulmányi vetélkedő.
Hol fekszik Zalipie, és miről híres? Milyen látnivalók vannak Dąbrowa Tarnowskában? „Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol…”, de kik vettek részt a szabadságharcban? – ezekre a kérdésekre várt válaszokat a harmadik lengyel tanulmányi vetélkedő.

A XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat március 13-án már harmadik alkalommal rendezett tanulmányi vetélkedőt a Kondor Béla Közösségi Házban. Az idei verseny célja az volt, hogy a diákok megértsék a lengyel és a magyar nép történelmében lévő párhuzamokat, hogy felkészüljenek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeiből, és megismerjék a kerület lengyel testvérvárosát, Dąbrowa Tarnowskát. A tanulmányi vetélkedőt Bauer Ferenc önkormányzati képviselő nyitotta meg.
A versenyt a kerületi általános iskolák 7–8. osztályos tanulóinak hirdették meg, iskolánként egy-egy csapat, öt diák és egy felkészítő tanár indulhatott. Három iskola tanulói mérték össze a tudásukat, az Ady Endre Általános Iskola, a Táncsics Általános és Német Nemzetiségi Iskola és a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium diákjai. A feladatlapok kitöltésére 60 perc állt a versenyzők rendelkezésére, majd rövid szünet után az eredményhirdetés következett.

A zsűriben Balogh Katarzyna, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Tóthné Szegedi Iwona elnökhelyettes és Kohut Gyula, a kerületi önkormányzat nemzetiségi és szervezési referense értékelte a feladatlapokat. A testvérváros önkormányzatának jóvoltából minden résztvevő tárgyi jutalomban részesült, a győztes csapat pedig négynapos utat nyert Dąbrowa Tarnowskába. A díjakat Dąbrowa járás polgármestere adta át. A vetélkedőt a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium csapata nyerte.