Népszerű a humánmeteorológiai program

Írta:  2014.04.13.
Az időjárás változásainak az emberi szervezetre való hatásáról gyűjtenek adatokat a kerület csaknem valamennyi általános iskolájában. Az önkormányzat környezeti monitoring-programjának részeként márciusban indult akcióhoz 15 iskola csatlakozott.
A KLIK által támogatott program fő célja az egészség- és környezettudatosságra nevelés. Ebben a félévben az adatgyűjtés zajlik. A mért értékeket a diákok a jövő tanévben induló környezeti szakkörök egyik tematikus feladataként dolgozzák fel, és a Meteo Klinika közreműködésével lesz egy szélesebb körű adatgyűjtés is.

Vegyes mérések

A kerületi diákok a program szakmai felügyeletét adó ICI Interaktív Zrt. irányításával évek óta végeznek légszennyezettség-méréseket az iskolákba kihelyezett műszerek segítségével. A programhoz Csongrád város önkormányzata is csatlakozott, így a gyerekek a fővárosi mellett kisvárosi, illetve egy lakott területen kívüli mérés (Csongrád-Bokrospuszta) adataival is dolgozhatnak. A tavaly novemberben hetedik alkalommal végzett többhetes mérés eredményeiről készült beszámolók már olvashatók a www.zold18.hu internetes oldalon.

Az őszi mérési adatok megmutatták többek között, hogy egy alapvetően kevésbé szennyezett területre milyen káros hatással van például az a napi gyakorlat, hogy a gyerekeket a szülők autóval viszik iskolába.

Játékos tanulás

A program során a diákok játékos formában tanulják meg, hogy miért káros a légszennyezés, mekkora szerepe van a szervezet rendellenes működésében, a légúti betegségek kialakulásában. A légszennyezés nagyban hozzájárul az idősebb emberek szellemi képességeinek romlásához és az agyi katasztrófáktól az infarktusig számos kóros jelenséghez.
– A diákok gondolkodása a leginkább alakítható, ők a legfogékonyabbak a környezetbarát szemlélet, a környezettudatos életmód elfogadására, kialakítására – mondta Pintér Ferenc, az ICI Interaktív Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Az adatok ismeretében a gyerekek megoldásokat is javasolnak arra, hogy a hétköznapokban miként tehetünk saját környezetünkért. Ilyen a gépjárművek tudatos használata, a fölösleges autózás csökkentése, a kerékpár, illetve a közösségi közlekedés használata.
A monitoring-program célja az is, hogy a gyerekeken keresztül a szülőkhöz is eljusson az üzenet, miszerint az egészségesebb életmód fontos eleme a környezet-, időjárás- és egészségtudatosság a hétköznapokban is.