Kárpátalja meséi

Írta:  2014.04.29.
Hányatott sorsú, de meseszép vidéket fedezhettek fel az érdeklődők április 25-én a Polgárok Házában. A kárpátaljai alkotóközösség vendége Popovics Béla volt.
A Kárpátaljai Írók, Költők és Művészek Magyarországi Alkotóközössége és az Üde Színfolt Kulturális Egyesület közös célja, hogy az érdeklődők minél mélyebb ismereteket szerezzenek a határon túli magyar nyelvterületek történelméről, jelenéről és kultúrájáról. Havonta megrendezett estjeiken kárpátaljai költők, írók és helytörténészek mutatkoznak be és mesélnek sokszínű hagyományaikról, kulturális örökségükről.

Az áprilisi est előadója Popovics Béla tanár, helytörténész volt, akit már fiatal korában érdekelt szülővárosának kulturális múltja. Olyannyira, hogy egyetemi disszertációjából végül könyv született Munkács kultúrtörténete a korabeli sajtó tükrében címmel. Sokszínű előadása egyszerre nyújtott irodalmi, honismereti és történelmi élményt. Popovics Béla hisz abban, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak eljön még a felemelkedése, de ez csak egy keresztény erkölcsi és szellemi megújulással lehetséges.

A vendégeket Ughy Attila polgármester köszöntötte, aki amellett, hogy szót ejtett gazdasági és politikai témákról, saját személyes élményeit is megosztotta a közönséggel, hiszen maga is szenvedélyesen járja Ukrajnát, illetve Kárpátalját. Az eseményen Kovács Sándor tanár, Eszeny község szülöttének képeit láthattuk, aki fáradságot nem kímélve dolgozik azért, hogy fotóival és előadásaival hiteles képet fessen szülőhazájáról. A műsort a Noszti fiúk elnevezésű formáció örökzöld slágerei színesítették.