Több százan tekertek jótékony célból

Írta:  2014.04.29.
Mintegy 800 kerékpáros vett részt a Tour de Bókay elnevezésű jótékonysági emléktúrán.
Csaknem 800 résztvevő kerekezett el a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájától a XVIII. kerületi Bókay-kertig azon a jótékonysági rendezvényen, amelyet a Bókay Gyermekklinikaként is ismert intézmény alapítványának a támogatásáért rendeztek április 27-én. A fennállásának 175. évfordulóját idén ünneplő Bókay klinika alapításakor Magyarországon az első, Európában a negyedik ilyen intézmény volt. Ezáltal az évforduló a hazai gyermekgyógyászat születésnapja is.

Az adománygyűjtés mellett a rendezvény célja volt az is, hogy a résztvevők megismerjék a névadó Bókay család történetét és a hozzájuk köthető XVIII. kerületi emlékeket.

Sokan csatlakoztak

A kerékpárosok az Üllői úton hajtottak végig, s eközben is sokan csatlakoztak hozzájuk, köztük XVIII. kerületi iskolások és szüleik, tanáraik.
A Bókay-kertben rögtönzött helytörténeti kiállítás várta a résztvevőket, akiket Ughy Attila polgármester köszöntött.
– A rendezvény sikerét látva olyan érzés tölti el az embert, hogy jó dolog egy ilyen közösség részének lenni, és nagyszerű az, hogy ennyi ember képes megmozdulni egy gyermekklinikáért – üdvözölte a megérkező kerékpárosokat Ughy Attila. – Remélem, hogy lesz folytatás, és hogy az előkészítésben, szervezésben részt vevők, vagyis a klinika, a XVIII. kerületi önkormányzat, a civil közösségek és Kardos Gábor önkormányzati képviselő a jövőben is képes lesz megmozdítani az embereket. Ilyen együttműködéssel van értelme bármilyen dologba belefogni.

Mindenki segített

A túra ötletgazdája, dr. Tóth-Heyn Péter, a Bókay klinika igazgatóhelyettese a kerékpárosok által „megszállt” Bókay-kertben megköszönte a résztvevőknek a támogatást, és egy kicsit a jövő reményeiről is beszélt.

– Mindaz a támogatás, ami az adományokban megnyilvánult, a mi beteg gyerekeink ápolását segíti, így aki eljött, az mind adott nekik valamit – mondta az igazgatóhelyettes. – A másik dolog, hogy ezt a túrát talán újra meg lehet tenni. Ughy Attila polgármester úrral beszélgetve úgy tűnik, hogy a kerület is érdekelt a folytatásban, így remélem, hogy ez egy hagyományteremtő rendezvény volt, és jövőre mindenkit várhatunk a Bókay 176. túrára.
Kardos Gábor mindehhez hozzátette, hogy mivel a kerékpárosok többsége nem lőrinci, örömteli, hogy egyre több budapesti ismeri meg kerületünket, azon belül is a Bókay-kertet.
– A program sikere számomra azt jelenti, hogy a várostörténeti sétákhoz hasonlóan ezúttal is hűek maradtunk kerületünk épített örökségéhez. Az, hogy most ennyi emberrel meg tudtuk ismertetni a kerületet és ezt az egyedülálló kertet, illetve hogy sétáink résztvevői között is egyre több a nem helyi lakos, bizonyítja, hogy érdemes tovább dolgozni a helytörténeti emlékek felkutatásáért, megőrzéséért.