Gépek és közösség

Írta:  2014.05.02.
A gépbarátok kezdték el, de már az egész kerület látványos és különleges ünnepe a Gépmajális.

Különleges hagyományt teremtett hat évvel ezelőtt a Hofherr-Dutra Emléktársaság, amikor első ízben szervezte meg a Gépmajálist az Új Tündérkert étterem kertjében. Az esemény – csak úgy, mint az éttermen belül létrehozott emlékszoba – a kúriaépületet egykor birtokló, és a térség ipari fejlődésében komoly szerepet vállaló Hofherr családnak, valamit az általuk alapított gyárnak kívánt emléket állítani. A tisztelet mindenképpen kijár annak a vállalkozó famíliának, amely gyári termelésével kenyeret adott a környék sok-sok családjának, miközben a hazai ipartörténetben meghatározó termékcsaládot hozott létre.

A kezdeményezés azonban idővel ennél több lett. Az első pillanattól nem csak a hofherresek, illetve a jogutódnak számító Vörös Csillag Traktorgyár egykori munkatársai találkoznak itt május első napján, hanem a Csepel Autógyár műszaki tervezői, dolgozói, gyűjtők és rajongók. A Gépmajális a gépkedvelők seregszemléje lett.
− Ha ez ember visszaemlékezik a régi május elsejékre, néha egészen fura, olykor kellemetlen emlékek is eszébe jutnak a mondva csinált közösségi eseményekről – mondta beszédében Ughy Attila polgármester. – Ennek éppen az ellenkezője a Gépmajális, amely különleges élménnyel ajándékozza meg a látogatót. Magam is nagy örömmel várom évről évre, hogy újra itt lehessek. Már csak azért is, mert ez a május elsejei esemény a közösségi összetartozás érzését is visszaadja nekünk.
A Gépmajálison a szokottaknak megfelelően gépkiállítás és traktoros felvonulás várta a látogatókat, az emléktársaság tagjai pedig Pestszentlőrinc-Pestszentimre valamint Kispest polgármesterével közösen megkoszorúzták Hofherr Mátyás emléktábláját.