Pestszentimrén az egész Kárpát-medence

Írta:  2014.05.28.
A szervezők nem titkolt szándéka volt, hogy a Vasvári Pál Napok nemzetközi jelleget is öltsön. A testvérvárosok közül már többen is részt vettek az eseményen, idén június 6–8. között pedig igazi kárpát-medencei találkozó szerveződik.

– Tiszavasvári régebben országos tanulmányi versenyt rendezett Vasvári Pál életéről. Az eredeti ötletünk az volt, hogy felújítjuk ezt a kezdeményezést, és a versenyt XVIII. kerületi iskolásoknak hirdetjük meg, valamint azoknak az iskoláknak, amelyek Vasvári Pál nevét viselik – magyarázta Bauer Ferenc, a Vasvári Pál Polgári Egyesület alapítója, a Vasvári-napok főszervezője. – Végül sokkal szélesebb kört szólítottunk meg.

Mindenhonnan jönnek

Valóban sokkal szélesebbet, hiszen az egyesület minden magyarországi, továbbá valamennyi kárpát-medencei magyar nyelvű oktatási intézmény diákjait meghívta A hazáért éltek, haltak elnevezésű tanulmányi versenyre, külön-külön kategóriában a 7–8. évfolyamosokat és a 9–12. évfolyamosokat.

– A versenynek több célja is van. Az első természetesen az, hogy az egyesület célkitűzéseinek megfelelően ezen a csatornán keresztül is ismertebbé tegyük Vasvári Pál nevét. Ez máris sikerült, hiszen a felhívásoknak köszönhetően egyre többen látogatják a honlapunkat, amely segít a Vasvárival kapcsolatos tájékozódásban, élete megismerésében. A másik az, hogy e verseny apropóján találkozhassanak egymással a Kárpát-medence különféle területein élő fiatalok – fejtette ki a főszervező.
A június 7-én szombaton, a rendezvény főnapján 11-kor írásbeli megmérettetéssel kezdődő verseny koordinátora dr. Grünwald Mária, a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központjának igazgatója, aki nemcsak kiváló történelemtanár, pedagógus, hanem a 12 éve minden ősszel megrendezett Haza és haladás országos történelmi verseny főszervezője is. A zsűrizést is történész és muzeológus szakemberek vállalták magukra, a résztvevőknek pedig az 1848-as hős életével, valamint az első világháborúval, azon belül is az adriai hadszíntérrel kapcsolatos kérdésekre kell jól válaszolniuk.


− A díjak is a verseny színvonalának megfelelők lesznek – avatott be Bauer Ferenc. – A két kategória legjobb csapatai kétnapos kiránduláson vehetnek részt Tiszavasváriban és Nyírvasváriban, Vasvári Pál gyermek- és ifjúkorának színhelyén. A második és harmadik helyen végzők különböző értékű tárgyjutalmat kapnak, és az önkormányzat jóvoltából az összes résztvevő átvehet majd egy ajándékcsomagot.
Ráadásként a fiatalokat vendégül is látják: a Vasvári-napok első világháborús tematikája jegyében a katonák által gulyáságyúban készített ebédből mindenkinek jut.

És ami még nem volt

A Vasvári Pál Napokat szervező egyesület idén számos újdonsággal áll az eseménysorozat iránt egyre nagyobb számban érdeklődő közönség elé. Első ízben lesz háromnapos a rendezvény: június 6-án, pénteken kerületi zenekarok állnak színpadra a Felkai Jam és a Beatrice koncertje előtt, június 8-án vasárnap pedig a kerületi iskolák mutatnak be programot. A szombat elsősorban a hagyományőrzőké, de újdonság az is, hogy – a centenárium apropóján – az 1848-as tematika mellett első világháborús katonai hagyományőrzők is megjelennek. Sőt a szokott koszorúzást szombat délelőtt nem a Vasvári-kopjafánál, hanem a pestszentimrei Hősök terén, a világháborús emlékműnél tartják, onnan indul majd a menet a toborzófesztivál helyszínére.
Az egyesület a főnapon első alkalommal adja át a Vasvári-díjat is azoknak a személyeknek, akik a legtöbbet tették az utóbbi években a 48-as hős kultuszának ápolásáért.