Várostörténeti séta Bókay nyomában

Írta:  2014.06.04.
A kerület történetében is meghatározó szerepű Bókay család nyomait keresték a belvárosban a rendhagyó várostörténeti séta résztvevői.

A neves orvos dinasztia, a Bókay család több tagja meghatározó szerepet töltött be az idén 175 éves gyermekklinika életében. Különösen szerencsés, hogy Bókai János idősebb fia, az 1856-ban született Bókay Árpád (nem véletlen a különböző névhasználat, mert a család csak a nemesi cím elnyerése után váltott y-ra) páratlan, rendkívül részletes, családjának szóló visszaemlékezést készített nem sokkal halála előtt, melyben alaposan megismerhetjük az 1860 és 1880 közötti Pestet, érzékletes leírást kapunk a család és a város mindennapjairól. A sétát ennek a leírásnak a nyomán állították össze a szervezők, elsősorban nem az építészeti elemekre, hanem a házak lakóira összpontosítva. A séta szép számú résztvevője - majd 40-en gyűltek össze a hideg és esőt ígérő időjárás ellenére, köztük egy Bókay Árpád unoka is – beleélhette magát az egyes helyszíneken az egykori pesti hétköznapokba.

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, Heilauf Zsuzsanna évek óta vezet különböző sétaútvonalakon, elsősorban Budapest XVIII. kerületében ingyenes városismertető sétákat. 2014-ben, ahogy több éve, Kardos Gáborral, a Települési Értéktár Bizottság elnökével közösen két sétát szerveznek, májusban és szeptemberben. Az ötlet, kilépni a szűkebb pátriából, Kardos Gáboré, a klinika évfordulójának és a Bókay család pestszentlőrinci tevékenységének apropóján. Bókay Árpád ugyanis sok szempontból meghatározó alakja településünk történetének, visszaemlékezése pedig igazi kortörténeti csemege. Hozzá kell tenni, hogy a napló nem a nagyközönségnek, hanem a családtagoknak, gyermekenek, unokáknak készült, így egy-egy megidézett szereplőről az is kiderül, hogy igen szerette a vörösbort, illetve milyen praktikákkal lehetett egy-egy orvoskari vizsgán könnyebben túljutni.

A sétához – ahogy korábban is – képes vezetőfüzetke készült, hogy a séta résztvevői a legfontosabb adatokat kézhez kaphassák. A séta szervezői a hét közepén előzetesen bejárták a helyszíneket és Kardos Gábor több képet is készített a füzethez. Heilauf Zsuzsa – mivel a visszaemlékezésben szereplő épületek egyrészét időközben lebontották (pl. a pesti orvosi kar Hatvani utcai épületét vagy a régi Nemzeti Színházat) – olyan képeket gyűjtött, melyeken ezek még akkori formájukban láthatóak.
3 orvos, ketten a magyar gyermekgyógyászat meghatározó alakjai: az idősebb és ifjabb Bókay János, valamint a gyógyszertan professzora, a híres pestszentlőrinci, a jó tollú naplóíró Árpád és családjuk, a kollégák, barátok és iskolatársak egyaránt megidéződtek. A találkozási pontnál az orvostanhallgatók életéhez, és a Bókay család 1850/60-as évekbeli lakásához kapcsolható történeteket - a szomszédos utcában a zene, tánc és a víz volt a téma - a Városház utcában a korabeli udvarlási szokásokat ismerhették meg a résztvevők. A Sütő utcánál szó került a keletet idéző Fehér Hajó Fogadóról és a szomszédos Károly kaszárnyáról, no meg az evangélikus elemisták és gimnazisták villágáról, csínytevéseiről.
A Deák téri templom előtt konfirmáció és esküvő (majd egy megállónyi villamosozás után) a korabeli vendéglők, színházi élet, tűz és egy első emeleti erkély története is felidéződött. A Puskin utcában szerencsésen bejutott a csapat a Trefort-kert hátsó bejáratán, így nemcsak az egykori gyermekkórház épületét, de az Eötvös Lorándhoz köthető egyetemi épületét megismerve, az egykori botanikus kert helyén álló egyetemi épülettömbön keresztül juthatott ki a Múzeum körútra. A Múzeum utca sarkán a múzeum kertje, ma már nem létező épületek, egy leánykérés és a református templom jelentősége, a Palotanegyed; majd a Bókay-ház előtt a ház építésének története hangzott el. A felújított, 3 emeletes Ybl Miklós tervezte épületet idősebb Bókai János épitette és haláláig az első emeleti lakásban élt a család. A szép, bár szűkös belső udvaron nemcsak a vörös márvány függőfolyosók, de az egykori télikertet tartó díszes fémoszlopok is jól megfigyelhetőek, az épületben bérelt lakást többek között a festő Lotz Károly és Herczeg Ferenc is. A csapat ezután megnézte Krepuska Géza emléktábláját, majd az Üllői úti orvoskari épüettömbje mellett még a korabeli klinikai életről került szó. A fáradt, de kitartó részvevőket a gyermekklinikán dr. Tóth-Heyn Péter igazgatóhelyettes és Bókay János a klinika orvosa (természetesen a nagy Bókayk leszármazottja) szeretettel és nagy alapossággal kalauzolta végig. A klinika könyvtárában hosszan elidőzve érdekes műszereket, történeteket ismerhettek meg.


Útvonal, felkeresett vagy megemlített épületek


• Semmelweis utca - az egykori orvoskari épület, Nemzeti Kaszinó, Ilkey-ház, Zrínyi-ház
• Vitkovics Mihály utca - régi pesti épületek
• Városház utca (Bókay Árpád első találkozása későbbi feleségével), Károly-kaszárnya
• Szervita tér - templom és rendház
• Bárczy István utca, Fehérhajó utca, Sütő utca - evangélikus iskola, gimnázium
• Deák tér Szén tér - evangélikus templom
• Múzeum körút, Rákóczi út sarok - a régi Nemzeti Színház, egyetemi épülettömb
Régi magtár, botanikus kert, Kunewalder-ház
Griff szálló, Pannónia szálló, (Grassalkovich) Beleznay kastély
• Puskin utca - a gyermekkórház első épülete (Szentkirályi utca)
• Múzeum körút - a Nemzeti Múzeum kertje, a Kálvin téri református templom
Két Pisztoly Fogadó, Oroszlán Szálló, Első Pesti Hazai Takarékpénztár
• Múzeum utca - a Bókai János építette lakóház
• Puskin utca, Reviczky utca - Krepuska Géza lakóháza
• Szentkirályi utca - a nőgyógyászati klinika, a Korányi-féle Belgyógyászati klinika
• Üllői út - a Semmelweis Egyetem főépülete
• Üllői út - a Bókay gyermekklinika - könyvtár