Vasvári Napok harmadszor, három napon át

Írta:  2014.06.10.
102 éves vendége is volt a Vasvári Pál Napoknak. Ilonka néni egyenesen a Felvidékről érkezett.

„Mikor a kopjafát állítottuk, nem sejtettük, hogy ilyen nagy rendezvénnyé nő a kultusz” – fogalmazott a Vasvári Pál Napok megnyitóján Péntek László (képünkön), a Körösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke, a község alpolgármestere. Szavainak bizonyságot szolgáltatott a két és félnapos Toborzó Fesztivál.

Talán már sok is volt a jóból, már ami a napsütést illeti. Vasárnap reggel párakaput állítottak fel a szervezők a színpad mögött, hogy elviselhetővé tegyék a rekkenő hőséget. A meleg dacára megtisztelte a rendezvényt a 102 esztendős Tamás Ilonka néni (első képünkön).

− Az élet a legnagyobb dramaturg – e szavakkal vezette fel a színpad a szlovák állampolgárságától megfosztott egykori tanító nénit Ughy Attila, majd emlékeztetett: Ilonka néni a Fico-i önkénnyel dacolva vette fel a magyar állampolgárságot. Ezt követően a polgármester és Péntek László átvehették a Vasvári-díjat. A körösfői alpolgármester, mint a „jövendő Vasvári szobor” megálmodója, illetve a hagyomány elindítója, Ughy Attila pedig mivel felkarolta a szobor ügyét, s annak talapzatára pénzgyűjtést szervezett.

Katonák és táncosok

A hőséggel mit sem törődve mutatta be magával ragadó díszelgő koreográfiáját a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. díszzászlóalja. Már az ő produkciójukban feltűnt néptáncos elem, ami kiteljesedett a következő produkció, a Körösfői Rákóczi Néptánccsoport fellépésekor.

Még javában döngött a színpad a Körösfőiek lába alatt, miközben a tiszavasvári Vackor Néptáncegyüttes tagjai a Sportkastély nyújtotta árnyékban gyakorolták a lépéseket, közelgő fellépésükre.
− Eddig is sokat próbáltunk, de így legalább nem izgulunk – mondta Bak István. A melegről szólva megnyugtattak: nem az első eset, hogy hőségben adnak műsort.
A nap egyik legnagyobb sikere minden bizonnyal a csatajelenet volt. Egy első világháborús orosz lövészárok elfoglalását idézte meg a Honvéd Zrínyi Sportegyesület, Katonai Lovas Szakosztálya.
−A korabeli harceljárások alapján elevenítjük meg a csatákat – tudhattuk meg Barka Béla hagyományőrző huszárőrnagytól.
A poénokról Badár Sándor „bakter és forgalomirányító” gondoskodott, a rock and rollról pedig Tóth Gabi.

Az iskoláké a tér

Vasárnap a főszerepet az általános iskolák játszották. Kicsi és nagy diákok mutathatták meg tudásukat éneklésben, zenélésben, táncban, versmondásban. A felnőttek, elsősorban az apukák, pedig a népi játékokon bizonyíthattak. A szabad tér közepén várakozó gólyalábaknak kevesen tudtak ellenállni. Miként kevesen mentek el érdeklődés nélkül a kovácsműhely mellett. Noha a kiírás szerint fegyverkovács ütötte a vasat, a tűzben ott jártunkkor nem fegyvernek látszó tárgy vöröslött.

− Ez bizony nem fegyver, ez az ember legjobb barátja: hátvakaró – avatott be Kocsy Márton kovács (képünkön).
Vastag Csaba fellépése előtt rajongói bő órával, fittyet hányva a kínzó napsugarakra, elfoglalták a legjobb helyeket. Forró hangulatról este már Csaba egykori mentorának legendás csapata a Beatrice gondoskodott.