Határtalan Magyarország

Írta:  2014.06.23.
Több kerületi iskola is részt vehetett idén az Emeri Erőforrások Minisztériuma Határtalanul programjában.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) háromszorosára növelte a Határtalanul! program támogatását. A döntést az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán azzal indokolta: ne legyen olyan magyar iskolás, aki úgy végzi el a nyolc osztályt, hogy nem járt legalább egyszer határon túli magyar közösségben. 2010-től mostanáig negyvenezer fiatal jutott el állami támogatással az elcsatolt területek valamelyikére. A keret megemelésének köszönhetően most egyetlen iskolaévben tudnak ugyanennyien utazni. A kerületből a Kandó téri, a Gulner, a Kastélydombi és a Darus utcai iskola diákjai járhattak ebben a tanévben magyarlakta területeken.

A Darus Utcai Általános és Magyar–német Két Tannyelvű Iskola 1 432 000 forintot nyert „A múltat kutató, másoknak utat mutató kisdiákok Erdélyben” projektjére a sikeres Határtalanul! program Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázatán.
A kirándulást megelőzően Hegedűs Istvánné, a pályázat írója két kísérő pedagógussal készítette fel a tanulókat a tanulmányi útra. Ismertették az út részletes programját, Románia etnikai összetételét, a magyarság lélekszámát, a közös történelmi múltat, az országhatárok kialakulásának okait.
A május 19–23. közötti tanulmányi kiránduláson Erdélyt és a Székelyföldet látogatták meg a diákok. A varázslatos környezet, a kedves emberek mély benyomást tettek a diákokra. Mi sem bizonyítja ezt ékesebben, mint hogy mindenki vissza szeretne menni legalább még egyszer!
Az utazó gyerekek az itthon maradóknak videofelvételek és fényképek sokaságának segítségével élménybeszámolót tartottak, és előadták az Erdélyben tanult táncokat, dalokat.
A Gulner Gyula Általános Iskola húsz hetedikes tanulója Pirschenk Erika és Kovács Beáta tanárnő kíséretével április 28. és 30. között tölthetett három élményekben gazdag napot Romániában az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával. Céltudatos előkészítő órákon a tanulóknak lehetőségük nyílt adománygyűjtés és projektmunka formájában az aktív tevékenységre. A tanulmányi túrán megismerhették Erdély gyöngyszemeit, kulturális értékeit. Természetesen találkoztak a határainkon túl élő kortársaikkal, megismerhették hétköznapjaikat. A természeti csodák felkeresése mellett bejárták a magyar történelem és irodalom nagy alakjainak emlékhelyeit is.
A Kandó Téri Általános Iskola május 3–9. között harmadszor vett részt emlékezetes erdélyi kiránduláson. A tartozni valahova érzését kicsiben és nagyban egyaránt meg kell tapasztalnunk ahhoz, hogy kialakuljon az identitásunk. Ahogy Tamási Áron írta: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Különösen fontos ez a tizenévesek számára, akiket a történelem, a múlt ismerete legalább annyira izgat, mint a jövő, s elődeink tettei miatt tele vannak kérdésekkel, kétségekkel. Talán ők nem követik el ugyanazokat a hibákat, ha már gyermekként megismerkednek a múlt következményeivel, saját jelenükkel.
Magyar Márta projektvezető és kollégái ezért igyekeznek megragadni minden lehetőséget, programot.
Úgy vélik, a Határtalanul! program mindezt magában hordozza, értéke felbecsülhetetlen. Lehet, hogy a hatása nem érzékelhető rögtön, de biztos, hogy megérinti a gyerekeket, személyiségük részévé válik.
A 42 hetedikes diák Nagyváradtól a Nyerges-tetőn, a Mohos-tőzeglápon, a Gyergyói-medencén, a Hargitán át Fejéregyházáig mintegy 33 helyszínt derített fel.