Lakatos-nap a Görögdombon

Írta:  2014.09.02.
A Lakatos Lakótelep Környezetéért Egyesület augusztus 31-én rendezte meg a hagyományos Lakatos-napot. A helyszín – mint mindig – a Nefelejcs és a Lakatos utca sarkán lévő Görögdomb volt.
Kegyes volt az időjárás a rendezvényhez, mert bár néhányszor láthattunk sötétebb felhőket az égbolton, az eső szerencsére elmaradt. Az egész napos program résztvevőit Csörnyei Ferencné, a Lakatos Lakótelep Környezetéért Egyesület elnöke, a rendezvény lelke és motorja köszöntötte. A délelőtt folyamán a Szivárvány óvoda apróságainak tánccsoportja, az Eötvös Loránd Általános Iskola ének- és zenekara, a gyerekek kedvence, Moha bácsi, vagyis Mohai Tibor, az Eötvös iskola pedagógusa, valamint a XVIII. kerületi Görög Nemzetiségi Önkormányzat zene-tánccsoportja szórakoztatta a nagyérdeműt. Horváthné Kapocsi Anikótól, a Szivárvány óvoda vezetőjétől megtudhattuk, hogy az ovisaik már a korábbi években is színpadra léptek a rendezvényen. Ezúttal az óvónők játszóházi és kézműves foglalkozást is tartottak a gyerekeknek.

– Örülünk, hogy részt vehetünk a programon, mert ez egy családias, lokálpatrióta összejövetel. Az intézményünk pedig a lakótelep szívében található – mondta az óvodavezető.

Családias rendezvény

Csörnyei Ferencné elmondta, hogy az egyesület 2002 decemberében alakult meg, a következő évben már családi napot rendeztek, amely olyan jól sikerült, hogy elhatározták, Lakatos-nap néven hagyományossá teszik.
– Sokan azt gondolják, hogy a lakótelep ipari területén található multicégek támogatnak minket – magyarázta az elnök. – Ez sajnos nem így van! De meg kell említenem a Sárkány Centert és a Kispesti Erőművet, mert mindkettő a kezdetektől segíti az egyesületünket.

Környezetvédelmi totó

Akinek kedve volt, környezetvédelmi totót tölthetett ki, továbbá megmérethette a vércukorszintjét és a vérnyomását. A totót helyesen kitöltők között sorsolással kihúzott két nyertesnek egy-egy kerékpárt adott át Ughy Attila polgármester, a rendezvény fővédnöke és Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő.

Délután is mindenki talált az ízlésének, érdeklődésének megfelelő programot. Aki a mulatós zenét kedveli, a műfaj királyaként is emlegetett Kadlott Karcsi műsorán szórakozhatott, akit pedig a slágerek vonzanak, az Solti János énekest hallgathatta meg… Mindkét előadó gázsijának a feléért lépett fel, ily módon támogatva az egyesületet.

A hangosító is énekelt

Pál Zoltán a rendezvény hangosításáért volt felelős. Ott ült a színpad melletti sátorban a berendezéseivel, s egyszer csak felment a színpadra, és ismert slágereket, rock and roll számokat énekelt, amelyekre többen táncra is perdültek. – Én magam is előadó vagyok – világosított fel. – A két fellépés közötti szünetben megragadtam az alkalmat, hogy a közönség ne legyen műsor nélkül. Ha adott a színpad és a lehetőség, akkor én énekelek. Most egy lagziból jöttem ide, kicsit fáradt vagyok, de ettől függetlenül örültem a lehetőségnek. Úgy látom, hogy a közönség is jól fogadott…
A műsorban szerepelt többek között Tóth Margit kerületi előadó is.

A Lakatos Lakótelep Környezetéért Egyesület

A civil kezdeményezésre létrejött érdekvédelmi szervezet célja az, hogy a lakótelep otthonosabb legyen, és a környezetvédelem jegyében védje, óvja a zöldterületeket. Az egyesület alapítói hisznek abban, hogy összefogással jobbá, biztonságosabbá és szebbé tudják tenni szűkebb környezetüket.
 

– Több alkalommal felléptem a Lakatos-napon és más kerületi rendezvényeken is – vette át a szót. – A műsor végén pörgős romadalokat énekelek, de korábban kijöttem a rendezvényre, hogy meghallgassam a többieket.

Győzött az egyszerű lecsó

Az idén tíz csapat nevezett be a megmérettetésre. Mindenki maga hozta a paprikát, paradicsomot, hagymát, a kolbászt és a szalonnát pedig a lakótelepi CBA ingyenesen adta a versenyzőknek. A lecsófőző verseny résztvevői közül mindenki kapott jutalmat, a közönség pedig egy jó hangulatban eltöltött nappal lett gazdagabb.

A főzőverseny első díját Husznay Miklós vehette át a csapata nevében. Már ötödik alaklommal fogtak fakanalat a Lakatos-napon, és általában nem tértek haza üres kézzel.
– Ilyenkor mindenki valamilyen különlegességgel akar kirukkolni, azonban úgy tűnik, hogy a legjobb a legegyszerűbben elkészített lecsó – magyarázta. – Mi kolbászos lecsóval szálltunk versenybe. Olyannal, amilyet a nagymama is készített otthon. Annyiban más csak, hogy van egy különleges titkos fűszerem, amivel ízesítem az ételt, de hogy mi az, azt még a Városképnek sem árulom el. A rendezvényen részt vett Lévai István Zoltán alpolgármester, valamint Kádár Tibor és Ternyák András önkormányzati képviselő is.