Szent Imre-kertváros és Szemeretelep az úti cél

Írta:  2014.09.19.
Idén második alkalommal várják őszi helytörténeti sétára az érdeklődőket, a szeptember 20-i kirándulás útvonala Szent Imre-kertvárost és Szemeretelepet érinti.
Idén második alkalommal várja helytörténeti sétára az érdeklődőket Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője és Kardos Gábor önkormányzati képviselő, a Települési Értéktár Bizottság elnöke. A szeptember 20-i kirándulás útvonala Szent Imre-kertvárost és Szemeretelepet érinti.

A Kulturális Örökség Napjaihoz csatlakozó séta során a XVIII. kerület újabb területének épített és kulturális örökségével lehet megismerkedni. A program számos érdekességet tartogat. Több helyen lehetőség lesz az épületek belsejének megtekintésére is.

Elődeink tisztelete

A szervezők az Üllői út és az Iparvasút utca sarkánál, az egykori lőrinci Öregtemető helyén várják a résztvevőket. A 15 órakor induló várostörténeti sétán a felszámolt temetőnél először megemlékeznek nagy és ismeretlen elődeink sírjairól, az első és a második világháborúról, valamint a zsidó temető maradványairól.
– Itt hangzik majd el a felhívásunk is a régi kerületi emlékek felkutatására – mondta Kardos Gábor.
A XVIII. kerület egyik legújabb nemzeti emlékhelye az Uzsok téren található Artasat park, ahol a második világháborúban elesett örmény katonák és az Örményországban elhunyt magyar hadifoglyok emlékének tiszteletére adtak át 2013. szeptember 20-án az örmény–magyar hősi emlékművet.
A túra következő állomása a Hargita tér lesz. A Fadrusz-kereszt és az 56-os emlékmű megtekintése közben a Magyarország sorsát meghatározó történelmi események kerülnek szóba. A trianoni szerződés szomorú emlékét, az elcsatolt területeken élő magyarság sorsát idézik fel a városrészben található erdélyi utcanevek.

A lélek ápolása

A kerület épített örökségéhez tartozik a Brassó Utcai Általános Iskola, a Székelyudvarhely és a Fogaras utca sarkán a kertvárosi Árpád-házi Szent Margit-plébániatemplom, a Tátrafüred téren a szemeretelepi Szent István király-plébániatemplom, a Bajcsy-Zsilinszky utcában álló református templom és a Selmecbánya utcában a Szentséges Szűz Mária és Mihály Arkangyal kopt ortodox templom is.
A szervezők szándéka szerint a látnivalók sorában a Bajcsy-Zsilinszky utcában lévő régi katolikus kultúrotthont, a Klebelsberg Kuno-féle iskolaépítés emlékeit, valamint a kertváros villáit, érdekesebb házait – megemlítve a Honvéd utcai zsidó imatermet is – ismerheti meg az, aki szívesen fedezi fel lakóhelye újabb és újabb területeit és az ott fellelhető építészeti, történelmi és kulturális értékeket.
A 2,5-3 órásra tervezett sétához nemtől, kortól, lakóhelytől függetlenül bárki csatlakozhat. A programhoz kényelmes, sportos cipő ajánlott.