Civil mustra másképpen

Írta:  2014.11.05.
Negyedik alkalommal rendezik meg a kerületben a Márton-napi civil mustrát, amely idén a korábbiaktól némileg eltérő, speciális tematikát kap.
A kerületben tevékenykedő civil szervezetek számára kívánt fórumot teremteni négy évvel ezelőtt a Kikelet Hagyományőrző Egyesület, amikor először hívta össze a Márton-napi civil mustrát. Bár a meghívás valamennyi civil szervezetnek szólt, a hangsúly – hűen a Kikelet eredeti vállalásához – mindig a népi hagyományőrzésen volt. Ennek idén sem fordítanak hátat, hiszen a Pestszentimrei Közösségi Házban november 14-én 13 órakor kezdődő rendezvényen a kézműves foglalkozások és a Nemadomfel együttes koncertje mellett a Tébláb művészeti intézmény táncosainak vezetőjeként jól ismert Vörös Árpád tanít majd táncokat. A hangsúly azonban máshova került.

– Már az első pillanattól azt szerettük volna, hogy ezt a mustrát ne minden évben ugyanaz a szervezet rendezze meg – mondta a SOFI-val társrendezőként jegyzett Budapesti Patrónus Alapítvány képviseletében Gulyás Tibor, aki a Kikelet egyesületnek is aktív tagja. – Most nyílt lehetőség arra, hogy a Patrónus alapítvány a SOFI-val átvegye a szervezést, és így új tematikát is össze lehetett állítani.
A negyedik civil mustra középpontjában ugyanis egy szakmai konferencia áll, amely arra keresi a választ, hogyan követhető nyomon a speciális iskolákból kikerülő, fogyatékkal élő fiatalok élete, és hogy a civil szervezetek miképpen vehetek ki a részüket az őket támogató szervezeti és kapcsolati infrastruktúra építéséből. (Képünkön például egy jelenet látható arról a jótékonysági estről, amelyet a Lions Club és a SOFI szervezett a SOFI sportolói támogatására.)
Szakmai intézmények és civil szervezetek képviselői egyaránt jelezték, hogy részt kívánnak venni a tanácskozáson.