Konyha a garázsban

Írta:  2014.11.23.
Elsősorban a közösségteremtés volt a célja annak a szabadtéri főzőversenynek, amelyet első ízben rendeztek meg a Lőrinci Garázs Bolhapiacon.

Libaragu, pörkölt, sőt még „úttörőgombóc” is készült november 23-án vasárnap a Lőrinci Garázs Piacon, egyszerűbb nevén: a bolhapiacon. Egy piac kínálatához a helyben készült ételek évezredek óta hozzátartoznak, ezúttal azonban nem profi vendéglátósok szolgálták ki a vásárlóközönséget, hanem versengő kedvű közösségek mutatták be főzőtudományukat.

Egyre több főzőverseny

A XVIII. kerületben néhány évvel ezelőtt egyetlen főzőverseny volt ismert: a Szeptemberi Kóstoló nagyszabású összecsapása. Mára azonban egymást érik a hasonló rendezvények: rendszeresen főznek például a pestszentimrei termelői piac különféle alkalmi eseményein, és ha nem is okvetlenül versengési szándékkal, de begyújtják a tüzet a bogrács alatt a Lakatos-lakótelep lecsófesztiválján, a Vasvári Napokon, a polgárőrnapon és más rendezvényeken is.

− Egyre több az ambiciózus amatőr szakács – kommentálta mosolyogva mindezt Ughy Attila polgármester, aki fővédnökséget vállalt a november 23-i találkozáson.

A Lőrinci Garázs Piac első szabadtéri főzőversenyét az International Police Association Magyar Szekció, a Szabadtűzi Lovagrend és a Lőrincz Piac Kft. közösen rendezte, mint a kiírásból is kiderült, azzal a szándékkel, hogy a főzni vágyók még közelebb kerüljenek a friss és minőségi termékek beszerzési forrásához, a piachoz, és hogy a családi, baráti vagy vállalati közösségek újabb lehetőséget találhassanak a vidám és tartalmas együttlétre.

Kétszer annyian jöttek

− Parkolni alig lehet a környéken. Véleményem szerint most jóval többen vannak itt, mint egy átlagos piacnapon a befőzési szezonban, ami arra utal, hogy összetartó és vállalkozó kedvű közösségek működnek itt – mondta Ughy Attila hozzátéve: − Remélem, hogy egy-másfél évtized múlva már egy népszerű tradíció követőiként emlékezhetünk vissza erre a napra: ekkor kezdődött.

A hagyományteremtés szándékát hangsúlyozta Kelemen Endre Venesz-díjas mesterszakács, a Szabadtűzi Zsűri elnöke is, mielőtt felkérte volna a polgármestert, hogy gyújtsa meg a rendezvény kezdetét jelző ágyú kanócát.

A kezdeményezés sikeréről számolt be Lovasi József, a lebonyolításért felelős IPA MSZ Közép-Magyarországi Szervezet elnöke:

− Nagyjából egy tucatnyi nevező csapatra számítottunk, de 26 közösség vállalkozott a versengésre, ebből kettő ifjúsági csapat. Ígéretes kezdet – mondta.
A zsűrizésre felkért gasztronómiai szakemberek az ételek mellett bemutatott pálinkákat is bíráltak, a közönséget és a főzőcsapatokat pedig zenekar, stand up komikus és más programok szórakoztatták. Az indulók között munkahelyi közösségek és civil társaságok szerepeltek, köztük számos kerületi csapattal.