Sárga csillag emlékséta

Írta:  2015.04.17.
A pestszentlőrinci zsidó közösség emlékeit kutatta a Sárga csillag emlékséta, amelyet második alkalommal rendeztek meg a kerületben.

2015. április 15-én immáron második alkalommal rendezte meg az Eötvös Loránd Általános Iskola, a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény és a Kondor Béla Közösségi Ház a „Sárga csillag emléksétát”, Németh Józsefné vezetésével. A gyülekező a régi piac területén volt, ahonnan rálátás nyílt a Széchényi utcára. Itt állt egykor Guttman Henrik rabbi és Földes Emil háza, a túloldalon pedig Földes Emil fatelepe üzemelt.

A Kossuth tér felé sétálva és az Üllői út páratlan oldalán kiépült üzletsorra tekintve több egykori üzlettulajdonos nevét is megismerhettük. A Kossuth téren megemlékeztünk az első és a második világháború honvédő és civil áldozatairól, majd a Múzeumsarokban a vészkorszak plakátjaiból is láthattunk néhányat.

A Rózsa Művelődési Háznál a Schwarzer családról esett szó, ugyanis ők építtették és üzemeltették az intézmény elődjeként működő mozit. A Batthyány utca 80. számú házánál megtudtuk, hogy a mai okmányiroda épülete 1944-ig zsinagóga volt. Ezután az utcán végigsétálva több családi ház előtt is megálltunk. Ezekből hurcolták el a holokauszt több áldozatát a második világháború idején. A Baross utcán továbbhaladva az egykori gettó helyén ért véget az emlékséta. Ennek oka az volt, hogy a mai Havannatelep helyén álló Állami lakótelep néhány házában gyűjtötték össze Pestszentlőrinc zsidó lakosságát, mielőtt a vasútállomásról deportálták volna őket a koncentrációs táborokba. Ezt követően a Kondor Béla Közösségi Házban a diákok találkozhattak a 92 éves holokauszt-túlélő Neumann Ernőné Éva nénivel és Szonderik Gyulával, akik a korszakról szóló élményeiket osztották meg.
A sétán az Eötvös Loránd Általános Iskola nyolcadik és a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium kilencedik osztályosai vettek részt.