Rózsafüzér-zarándoklat ezreknek

Írta:  2015.04.22.
Ebben az évben május 9-én, szombaton tartják az Élő rózsafüzér zarándoklatot, amely már kilencedik a sorban, s az elnevezéséhez híven körbeöleli a fővárosunkat.
 Ebben az évben május 9-én, szombaton tartják az Élő rózsafüzér zarándoklatot, amely már kilencedik a sorban, s az elnevezéséhez híven körbeöleli a fővárosunkat. Ami a kerületünket illeti: a zarándoklat 7. szakasza Soroksárról indul, és a havanna-lakótelepi Szent László-plébániatemplomban ér véget hálaadó szentmisével, akárcsak a 8., amelyiknek Rákoskeresztúr a kiindulópontja.
 

A hívek 9 útvonalon vesznek részt egy időben, a város különböző helyszíneiről indulva, hogy a zarándoklat végén az adott szakaszhoz tartozó templomban celebrált hálaadó szentmisén vegyenek részt.
A Soroksárról induló 7. szakasz résztvevőinek korán kell kelniük, mert hosszú, mintegy 18 kilométeres út vár rájuk: 7.30-kor kell elindulniuk ahhoz, hogy időben legyenek ott az érintett templomoknál, plébániáknál.

Templomról templomra


Az ezt a szakaszt választók Soroksár utcáin, majd az erzsébeti temetőn keresztül érnek a Soroksár-újtelepi Fatimai Szűzanya-templomhoz. Innen földes, mezei utakon jutnak el Pestszentimrére. Itt kertvárosi utcákon, majd a Halmi-erdőn, Szent Imre-kertvároson és a Szemeretelepen át mennek a Pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve Főplébániához.
A 7. csoport ezen a ponton találkozik a Rákoskeresztúrról induló – Rákoshegyen és Erzsébettelepen át érkező – 8. szakasz tagjaival, s innen már közösen mennek a végcélhoz, a havanna-lakótelepi Szent László-templomhoz, ahova a 19 órakor kezdődő hálaadó szentmisére kell odaérniük, akkora már bizonyára megfáradtan.

Kilométerek – mosolyogva (?)

Hogy a kellemes és remélhetőleg az időjárás kegyeibe fogadott napon mi vár a zarándokokra?
Az első és legfontosabb talán az, hogy részesei lehetnek egy imádsággal és énekkel teli kirándulásnak a város körül, amely után, ahogyan azt sok zarándok mondta az elmúlt években, „másként fárad el az ember, mint amúgy”. Ami a lábak fáradtságát illeti, érthető lesz, hiszen egy-egy szakasz résztvevői 15–20 kilométert tesznek meg, amíg a „saját” templomukhoz érnek. Annak sem kell lemondania a zarándoklatról, aki a koránál, egészségi állapotánál fogva nem tud megtenni ekkora távolságot. Ugyanis útközben bárhol, bármikor csatlakozhat a vándorok csapatához, vagy kiállhat abból. Persze azt is megteheti, hogy csak az esti misén vesz részt.

Jó tudni

A zarándok, ha akarja, akár végig is hallgathatja a saját gyaloglását, mert a Mária Rádió élőben közvetíti az eseményt.
A Szent László-plébániatemplombeli szentmisét Snell György püspök celebrálja.

A Szent László-plébániatemplombeli szentmisét Snell György püspök celebrálja.
Ne higgye senki, hogy egyhangú gyalogtúra ez. Ellenkezőleg. A zarándokokat váró templomok, egyházközségek híveinek köszönhetően mindenütt jut inni- és harapnivaló a megfáradtaknak. Ami a kerületünket illeti, a Szent Imre-templom kertjében tartott pihenő alatt igaz szívvel és finomságokkal várják a fővárosunkat rózsafüzérrel körbeölelőket.

Akik mindent tudnak

A havanna-lakótelepi templomhoz érkező 7. szakasszal kapcsolatosan Bernáth Mária (06-30-567-5250) és Tordai Béláné (06-20-397-6568) ad információt. A 8. szakaszt végiggyaloglók Sepsey Erzsébethez (06-30-229-5419), Kerekes Sándornéhoz (06-20-971-6995) és Antal Attilához (06-30-657-8815) fordulhatnak felvilágosításért.