Vasvári-napok Pestszentimrén

Írta:  2015.04.24.
A kerületi önkormányzat és a Vasvári Pál Polgári Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg június 5–7. között a hagyományőrző Vasvári Pál Napokat.
A fesztiválon az elmúlt évekhez hasonlóan kiemelt figyelmet kap a katonai hagyományőrzés. A korhű ruhákat és fegyvereket viselő huszárok és tüzérek segítenek felidézni a 1848–49-es forradalom és szabadságharc, valamint Vasvári Pál emlékét.

A szervezők színes programokkal várják az érdeklődőket idén is. Pénteken, június 5-én a Kárpát-medencében tanuló 7–8. osztályos diákok és középiskolások számára „A hazáért éltek, haltak” címmel meghirdetett történelmi tanulmányi verseny döntőjét tartják a Pestszentimrei Közösségi Házban.
Szombaton a felnőttek szabadtűzi főzőversenyen vehetnek részt, amelyen grillételeket készíthetnek a Sportkastély mögötti területen. A megmérettetésre június 3-ig lehet jelentkezni 2000 forint nevezési díj befizetésével a Park uszoda pénztárában. Ezen a napon délután fellép Szandi és Zséda, majd a Felkai Jam, este pedig Keresztes Ildikó ad koncertet.
Vasárnap délelőtt iskolai csapatok mérik össze a főzőtudományukat, majd jön az Irigy Hónaljmirigy, P. Mágnes és a Nemcsak Berry rockzenekar, valamint a The BlackBirds Beatles emlékzenekar. A program a P. Mobil esti koncertjével zárul.
A háromnapos rendezvény a felsoroltakon túl is számos érdekes programot kínál. Fellépnek többek között a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai, a Botafogo, a Kolibri és a Polonez táncegyüttes, lesz kézműves és kovácsmesterség-bemutató, állatsimogató, pónilovaglás, 1848-as huszártábor bemutatója és persze a szokásos toborzó is. Újdonságként lézerharcban is kipróbálhatják magukat a fiatalok egy külön erre a célra elkerített területen.