LAirA projekt - Zöld úton a repterekhez

Írta:  BP.XVIII.kerület 2017.07.25.

LAiRA CMYK

 

Green ways to airports – Zöld úton a repterekhez

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata az előző fejlesztési időszakban sikeresen megvalósított nemzetközi együttműködések, különösen az airLED projekt szakmai kimeneteire alapozva új kooperációs projekt megvalósítását kezdeményezte a repülőtérrel összefüggő helyi (kerületi) gazdasági és közlekedési kérdések hosszútávon is fenntartható, intelligens megalapozása érdekében.

Az Önkormányzat vezető partnerségével a közelmúltban indult LAirA projekt (Landside Airports Accessibility – nagyvárosi repülőterek környezetbarát megközelíthetősége, intelligens mobilitási megoldásokkal) az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjából (ERDF) finanszírozott transznacionális program, az Interreg Central Europe pályázati felhívására került benyújtásra, és támogatásából valósul meg. A Program a közép-európai országok regionális együttműködésének támogatására koncentrál néhány kiemelten fontos tematikus területen, összhangban az Európa 2020 célkitűzéseivel. A Program által kitűzött prioritások közül a következő került kiválasztásra, mint projektcél:

lombosfa Mobilitás-tervezéshez kapcsolódó kapacitások fejlesztése Funkcionális Városi Térségekben, a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében

A két és fél éves LAirA projekt a közép-európai repterek multimodális, intelligens és alacsony CO2 kibocsátású megközelíthetőségével, közlekedési hálózatba való szervesebb integrációjával foglalkozik majd. A projekt elsődleges célja, hogy a reptér és környezete közötti utas- és teherforgalom során elhasznált energia mennyisége, és az ennek során megvalósuló környezetszennyezés mértéke csökkenjen. Mindezt a reptéri utasok és a reptéri személyzet utazási szokásainak megváltoztatásával, valamint új, alacsony CO2-kibocsátásra épülő közlekedési stratégiák kidolgozásával tervezi elérni. A projekt hét kulcsterületre fókuszál majd: elektromos közlekedés, légi-vasúti kapcsolatok, gyalogos és kerékpáros közlekedés, megosztott közlekedés (telekocsik), intelligens közlekedési rendszerek, útvonaltervezés, közúti tömegközlekedés.

Projekt adatok:

eur   Projekt összköltségvetés: 2.233,034,71 Euro

erdf  ERDF finanszírozás: 1.841.975,18 Euro

projekt idotartam Projekt időtartama: 2017. május 1. – 2019. október 31. (30 hónap)

 

partnerseg  Partnerség: 

Projekt partnerek:

Társult/támogató partnerek:

Eddigi megjelenések:

http://www.bp18.hu/hirek/webhirado18/item/16009-repter-foldrol-nezve

http://www.bp18.hu/onkormanyzat/sajto/item/15959-a-xviii-keruleti-onkormanyzat-ismet-szerepet-vallalt-egy-hatarokon-ativelo-nemzetkozi-projektben

Hivatalos honlap: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/LAirA.html

Budapest Repülőtéri Régió Klaszter honlapja: http://www.budcluster.eu/

 

Kövessen minket:

LAirA a Twitteren: @LAirA_project

LAirA a Facebookon: https://www.facebook.com/LAirAproject/

  twitter  facebook

Ha további kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.