A XVIII. kerületi önkormányzat ismét szerepet vállalt egy határokon átívelő nemzetközi projektben

Írta:  2017.06.15.

logo20170614163745 1A közvetlen brüsszeli finanszírozású Interreg Central Europe közép-európai program keretében Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a LAirA projekt vezető partnereként tíz további projekt partnerrel, illetve öt támogató partnerrel a repülőterek földi megközelíthetőségének kérdéskörét tanulmányozza, különös tekintettel a széndioxid-kibocsátás csökkentésére.

A program 56 millió utast és 39 000 repülőtéri dolgozót érint Budapesten, Bécsben, Varsóban, Bolognában, Stuttgartban, Dubrovnikban és Poznanban, a programban résztvevő partnerországokban. A nemzetközi partnerek részvételével rendezte meg a XVIII. kerületi önkormányzat az elmúlt két napban e projekt nyitó – "Kick-Off" – eseményét.

Önkormányzatunk az előző fejlesztési időszakban sikeresen megvalósított nemzetközi együttműködéseknek köszönhetően – különösen az airLED projekt szakmai kimeneteire alapozva – új kooperációs projekt megvalósítását kezdeményezte a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel összefüggő helyi (kerületi) gazdasági és közlekedési problémáinak hosszútávon is fenntartható, intelligens megoldása érdekében.

A program a jó gyakorlat gyűjtésével, helyzetfeltárással indul. Megvizsgálja, hogy egy adott repülőteret az utasok és az ott dolgozók miként, milyen közlekedési eszközökkel közelítik meg, vagyis megtörténik a repülőtéri utazási szokások feltérképezése. Ezt követi majd az interaktív megoldásokat tartalmazó akcióterv kidolgozása, annak megvizsgálása, milyen eredményt hozhatnának többek között olyan új, okos megoldások, mint az alacsony CO2-kibocsátású vagy teljesen elektromos közlekedési módok, a telekocsik, vagy éppen a légi- és a vasúti közlekedés szorosabb összefonódása, multimodális közlekedési csomópontok kialakítása. A repülőtéri dolgozók esetében, tekintettel arra, hogy kerületünk egészen közel fekszik a repülőtérhez, megvizsgálják a gyalogos, sétaúton vagy bicikliúton való megközelítés lehetőségét is. A projekt során kialakuló jó gyakorlatok átadhatók más uniós országoknak is, illetve az eredmények mintegy makró regionális szinten „becsatornázódnak” majd a Duna régió uniós stratégiájába.
Projekt időtartama: 2017. május – 2019. október.