Pestszentlőrinci Unitárius Egyházközség

Istentiszteletek: vasárnaponként és ünnepnapokon 11:00 órától. A lekészi hivatal fogadóórái, valamint a hittanórák minden vasátnap 10 órától vannak.     

A pestszentlőrinci unitárius gyülekezet története   1920 után, a trianoni békeszerződést követően menekültek érkeztek Pestszentlőrincre, akiket a Népjóléti Minisztérium egy kőfallal körül vett lőszergyár helyén telepített le.
Az unitárius és nem unitárius menekültek a Felvidékről, Délvidékről, Erdélyből érkeztek. A közös sors összekapcsolta őket és a lakók szorgalma, összefogása kedves kisvárost varázsolt az egykori gyártelepből, amely „állami telep” néven maradt fenn 1977-ig.
1928-ban új, fiatal erdélyi hitoktató, Pethő István került Budapestre. Mint lelkész összefogta a kis létszámú gyülekezetet. Egy kultúrházzá előléptetett barakk nedves termébe jártak a hívek istentiszteletre. De a vágy egyre nagyobb volt egy templom után, az építéshez azonban nem volt meg a fedezet: 19.000 pengő költségelőirányzatból alig 1.800 pengő állott rendelkezésükre.  
A belügyminisztérium átengedett egy 10´10 méteres barakképületet templomépítés céljára. A terveket Máthé Géza építészmérnök díjtalanul készítette el, a többi munkát pedig elvégezte a gyülekezet. Az egyik szomszédos gyár területén megvettek egy összedőlt műhely épületét, majd közös munkával kitermelték a téglát és hozzáfogtak az építkezéshez.  
1935. október 3-án került sor az alapkőletételre, majd 1936. június 17-én felszentelték a teljesen kész templomot és a hozzáépített gyülekezeti termet.   A harang később került a toronyba. Amikor ugyanis Pethő István két gyermeke tífuszt kapott a háborút követően, a lelkész fogadalmat tett, hogy a fiúk felgyógyulása után összegyűjti a haranghoz szükséges összeget.  
1979-ben a régi kertes házakból álló telepet lebontották és helyette tízemeletes házakat építettek. Az itt élő családokat – köztük az unitáriusokat – is elköltöztették Budapest más kerületeibe. A gyülekezet létszáma hirtelen negyedére csökkent.   Ma mintegy 130 család tartozik gyülekezetünkhöz, akiknek gyakran 1-2 órát kell utazniuk templomunkig.

Számtalan programmal próbáljuk tartani a kapcsolatot régi híveinkkel, illetve megismertetni gyülekezetünket és vallásunkat még többekkel.   A vasárnapi 11 órás istentiszteleti alkalmakon kívül gyülekezeti napokat is rendezünk szeretetvendégséggel, amelyekre mindig vendéget is hívunk. Így járt nálunk Csukás István író, Avar István színész, Lőrincz L. László író, Dr. Zétényi Zsolt jogász. Van, amikor gyülekezeti tagjaink tartanak beszámolót egy témáról, hogy jobban megismerhessük közösségünk tagjait. A templom mellett található kert kirakodóvásárok, flekkensütések színhelye.   Minden hónapban egyszer gyermek-istentiszteletet tartunk, amelyet a hagyományos unitárius liturgia szerint vezetünk, ám a prédikációt bábjátékkal, vetítéssel, szerepjátékkal tesszük érthetőbbé gyermekeinknek. Játszóházat, kirándulásokat és táborokat is szervezünk számukra.  
A kerület életébe is próbálunk bekapcsolódni. Rendszeres résztvevői vagyunk a Havanna lakótelepi napok rendezvényén, ahol koncertekkel, kiállításokkal próbáljuk megismertetni közösségünket, hitünket, Erdélyt a lakótelepen élőkkel.   Szociális munkát is végzünk: ruhát, játékokat, könyveket gyűjtünk, és eljuttatjuk őket a rászoruló családoknak. Gyülekezetünk nagycsaládosait, időseit is segítjük. Jó a kapcsolatunk a kerületi szociális intézményekkel is.  
2004-ben immár második alkalommal hívjuk találkozóra Erdély valamely településéről elszármazott híveinket. Hitünk, vallásunk gyökereihez való ragaszkodás hívja életre e találkozókat, amellyel ápolni, és élővé szeretnénk tenni a szülőföldhöz, egyházhoz való tartozást. Szeretnénk megismertetni magunkat azokkal a híveinkkel is, akik közösséget, barátokat keresnek.

2012. április 11.

További információk

  • Vezető: Dr Szent-Iványi Ilona lelkész, Giba Ferenc az egyházközség gondnoka
  • A szervezet jogi formája: egyházi jogi személy
  • Az alakulás éve: 1935
  • Számlaszám: OTP 11708001-20068561
  • Cím: 1181 Budapest, Szervét Mihály tér 1.
  • Telefon: 06-1/ 311 2801
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Indulás:

Hír naptár

« December 2017 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csatlakozz közösségünkhöz